Психологически аспекти на ампутацията

Когато физическата загуба е огромна, емоционалното бреме може да е също толкова съкрушително.

Много хора преживяват депресия и преминават през процес на скърбене, подобен на този, който се случва при смъртта на любим човек.

Загубата на интерес към живота, затварянето в себе си и плаченето са нормални реакции.

Членовете на семейството и приятелите също ще се борят да се справят с чувствата на безпокойство и тъга.

Не забравяйте, че всеки човек се справя с чувствата си по различен начин и за различен период от време.

Приемането на случилото се е ключов елемент както за физическото, така и за психическото възстановяване.

Първоначално повечето хора, които са загубили крайник, са разгневени и могат да насочат гнева си и стоварят вината върху своите приятели и семейство.

Някои хора се съсредоточават върху външните неща, като начин да избегнат заставането лице в лице със собствените си вътрешни преживяваня.

Трябва да се съсредоточите върху това, което все още имате и което можете да правите, и да спрете да мислите за това, което нямате.

Такава голяма промяна може да отнеме много време, докато бъде приета.

Някои хора бързо я приемат като предизвикателство и продължават напред с живота си, докато други могат да извървят дълъг и труден път, докато бъдат в състояние да я приемат.

Съпротивяването срещу ситуацията е емоционално изтощително и в крайна сметка води до нови проблеми, вместо да решава старите.

Физическото и емоционалното възстановяване могат да бъдат усложнени и от други съпътващи проблеми със здравето.

След ампутацията много хора все още са изправени пред сериозно заболяване и текущо медицинско лечение.

Ако ампутацията е резултат от травматично увреждане, може да съществуват допълнителни травми, с които да трябва да се справите. Този тип проблеми могат да забавят процеса на приемане на случилото се и на възстановяването.

Рехабилитация и физиотерапия

За тези, които са загубили крайник, рехабилитацията зависи от комбинираните усилия на много хора.

В идеалния вариант Вие ще сте част от екип, който включва членове на семейството Ви, приятели, лекар, протезист и неговия помощен персонал, физиотерапевт, ерготерапевт и психолог.

Вярно е, че до голяма степен всичко зависи от Вашите усилия, но преценката и съветите на всяко лице от вашия помощен екип със сигурност са от голямо значение.

Хората с наскоро ампутирани крайници трябва да се консултират с физиотерапевт в рамките на първите 24 часа след операцията.

По време на този ранен етап на възстановяване, физиотерапевтът ще Ви помогне при позиционирането в леглото, преместването от леглото до стол и обратно, балансирането на стойката и използването на патерици и инвалидна количка.

Контролирането на болката също е важно нещо, за което физиотерапевтът може да ви помогне.

Физиотерапевтът и протезистът ще работят заедно, за да Ви научат как да се грижите за чукана, за да улесните заздравяването и как да го бинтовате за да намалите отока и да подготвите чукана за протезиране.

Следоперативни грижи

Докато сте в болницата и след като Ви изпишат, физиотерапията ще се състои от динамични упражнения, които тренират и укрепват чукана.

Вашият физиотерапевт ще Ви научи на специални упражнения за свиване, разгъване и тонизиране на мускулите на бедрото, таза, корема и коляното или горната част на гърба, рамото, ръката и лакътя.

В допълнение към практическите съвети, работата с физиотерапевт веднага след ампутацията, Ви дава огромно психологическо предимство.

Незабавното фокусиране върху това какво можете да направите и поставянето на цели, може да е много по-полезно от прекарването на дни или седмици след имобилизирането в мисли за загубата Ви.

За съжаление хората често са прекалено емоционални и не могат да разберат важността на незабавната терапия и възможността за това им се изплъзва.

Придвижване след ампутацията

За хората с ампутирани долни крайници една от големите грижи по време на подготвителния етап е как да се придвижват. Единият вариант е в инвалидна количка, но много хора предпочитат да използват патерици.

Ако човек се е възстановил достатъчно, за да стане от инвалидната количка, патериците са по-добър избор, защото движението, правенето на упражнения и поддържането във форма помагат на хората да се възстановят по-бързо.

Дори и след като започнат да използват протези, добре е хората да имат под ръка чифт патерици, които да използват, когато не носят протезите си, например след ставане сутрин от леглото и вечер преди лягане.

Може да звучи малко обезпокоително за хората с наскоро ампутирани крайници, но когато релаксират у дома си, някои хора намират за по-лесно да се придвижват чрез пълзене.

Една практика, която не Ви препоръчваме, е подскачането на здравия крак. Това може да доведе до падане и сериозна травма; подскачането също така предизвиква твърде голямо натоварване на гърба и на ставите на здравия крак.