Как протезата променя живота Ви?

Поставянето на протеза със сигурност ще доведе до промяна в живота на всеки човек.

Промените са много по-големи от тези, които човек, преживял наскоро ампутация, може да си представи.

Възможностите и помощните средства, които осигуряват самостоятелен и нормален начин на живот дори и с ампутиран крайник, са разнообразни.

Какво може да очаква един човек с ампутиран крайник и какво може сам да направи?

Ампутацията Ви пречи, протезите ще Ви помогнат

Да нямаш или да загубиш един или повече крайници без съмнение е тежка промяна в живота на всеки човек.

Това води до промяна на мирогледа, промяна при справяне с ежедневните задължения и при общуването с околните. Начинът на живот се променя. Човек трябва отново да се учи да се справя с ежедневните и по-специалните задължения.

Особено новият придружител на ампутирания – протезата – изисква повишено внимание, изучаване и откриване на нейните възможности. Това преоткриване и „взаимно общуване” изисква време. Но колкото повече време прекарва ампутирания с новия си придружител, толкова по-добре се научава да го цени и желае, и може да разбере неговата помощ. Протезите помагат изключително много, ако са избрани и поставени правилно. Трябва да бъдете активни с тях и да не мислите, че след като бъде поставена протезата, тя от само себе си ще подобри положението Ви.

Вашето обкръжение е от решаващо значение при справяне с новите задължения и предизвикателства. Без подкрепата или поне доброжелателното съчувствие на най-близките, успешната рехабилитация ще бъде изключително трудна, дори и невъзможна. Преди всичко трябва да се справяте със същите ежедневни и специални задължения както преди ампутацията, но сега с един крайник по-малко.

Всъщност трябва наново да изградите връзките си със заобикалящата Ви среда: как се възприемам – как ме възприемат останалите; с какво мисля, че съм полезен – как ме оценяват останалите; какво мисля, че мога да правя – какво правя в действителност.

В началото тези въпроси звучат отчайващо. Но с течение на времето ще Ви стане ясно, че всичко се оправя или може да се оправи и че стойността Ви като личност не е намаляла, а се е запазила или дори се е увеличила.

Това се дължи на факта, че изведнъж започвате да оценявате преживявания, на които хората без ампутирани крайници не обръщат внимание. Ясно е, че трябва да се справяте с ежедневието и да вложите много повече усилия и да отделите много повече време за същите задължения.

Този нов начин на живот е труден, но за разлика от преди, днес има високотехнологични протези, които помагат на хората с ампутирани крайници, доколкото е възможно да преодолеят загубата.

При това си заслужава да се разбере, какви възможности предлагат днес протезите и какво не трябва да се очаква от тях.

За всички видове ампутации на краката – както за подколенните, така и за бедрените – е валидно, че протезата на крака не може да извършва активни движения. Всяка протеза на крак представлява пасивна система, която реагира само на външно движение и не извършва самостоятелни движения.

Освен това, с протезата на крака не можете да имате усещания.

Натиск, топлина и останалите възприятия на крака не могат да бъдат възстановени.

Също така е важно да знаете, че протезите не могат да бъдат закрепени за тялото постоянно. По принцип сутрин се поставят и вечер се свалят.

Понякога се налага няколко пъти на ден да поставяте и да сваляте протезата, което е свързано и с допълнителни задължения (измиване на чукана и поддръжка на протезата)..

Избор на протезист

Изправяне пред ситуацията

Идеята за избор на център за протезиране може да бъде дразнеща и стресираща.

Хората често са изправени пред този избор, докато са в състояние на шок, скръб или тежко заболяване.

Ако това описва Вашата ситуация, бъдете сигурни, че Вие не сте сами и че хиляди други са намерили пътя си за справяне със ситуацията.

Поемете дълбоко дъх и не забравяйте: Вие също ще го намерите.

Понякога може да се чувствате разтревожени и объркани.

Опитайте се постепенно да преодолеете това преживяване стъпка по стъпка; по една стъпка напред в даден момент, по един въпрос за решаване в даден момент.

Има много неща, които трябва да научите и за да Ви улесним поне малко, тук сме включили някои от най-важните обстоятелства, които да вземете предвид.

Протезните грижи ще бъдат част от живота Ви от този момент нататък.

За разлика от Вашия хирург, физиотерапевт и дори някои от Вашите приятели, Вие ще продължите да се срещате с доставчика на протезни услуги през целия си живот.

Ще бъде важно да имате доставчик, с когото да можете да установите добри отношения и за който сте твърдо убеден, че винаги действа във Ваш интерес.

Откритото, откровено общуване е в основата на успешните взаимоотношения между пациент и протезист.

Протезните технологиите се развиват напред в нови, смели посоки.

Адаптирането към използването на протези е трудно, но при все това е окуражаващо да се знае, че технологиите в областта на протезирането непрекъснато напредват.

Леки материали като титан, карбон и гъвкави пластмаси се съчетават с микропроцесори и сензори за допир, за да бъдат създадени протезни крайници с изключителни функции.

Модерните технологии и дизайн означават, че съвременниците ни ползващи протези, се радват на повече комфорт и свобода, отколкото е било възможно само преди няколко години.

От решаващо значение е, Вашият доставчик да има достъп до най-новите технологии, материали и компоненти.

Едно ново начало

Ампутацията не е краят, а едно ново начало.

Вие ще имате много въпроси, тревоги и решения.

Вашият успешен резултат ще бъде дълбоко повлиян от информацията, която получавате и от Вашето отношение към нещата.

От момента, в който влезете в Центъра за протезиране, нашата цел е да Ви осигурим едно спокойно и приветливо преживяване.

Това първо посещение при протезист е стресиращо за новите пациенти.

Ако сте с наскоро ампутиран крайник, нормално е да се чувствате леко уплашени, разтревожени или дори тъжни, когато се изправяте лице в лице в с новите реалности на живота Ви.

Ако имате опит в ползването на протези, но търсите друг доставчик, може да бъде истинско предизвикателство за Вас да съберете енергия и започнете отначало с нов протезист.

Независимо от причините за първоначалното Ви посещение, нашето желание е да отстраним всякакъв вид стрес, който изпитвате и да го заменим с подновено чувство на надежда.