Цялото интервю чуйте в звуковия файл на линка на предаването:

 

На фона на очертаващата се катастрофа те събират оркестъра да свири маршове и мазурки и викат – чакайте да ви покажем последните модни тенденции и новости“, коментира пред БНР д-р Даниела Данчева от Асоциацията на ампутираните в България преди националната кръгла маса „Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства“.

  • Национална кръгла маса в НС обсъжда проблемите на хората с увреждания

Утвърдената през ноември от НЗОК спецификация на помощните средства, които ще заплаща Данчева нарече „срам и позор„.

Те преписаха един допотопен стар списък, който ние отдавна казвахме, още на социалното министерство да изхвърлят, да ликвидират, защото това е един списък от 70-те години на миналия век. Социалното министерство така и го остави. Здравната каса, вместо да си направи труда да актуализира списъците, просто преписа този допотопен списък“, поясни Даниела Данчева в предаването „Преди всички“.

  • От 1 юли НЗОК ще администрира предоставянето на помощни средства за хората с увреждания

Данчева уточни, че в списъка се съдържат дейности на цената на кутия цигари и попита къде са високотехнологичните приспособления за хората с уврежданията.

Заковават и циментират плащания отпреди 14 години. В наредбата е казано, че Здравната каса ще плаща по цени, не по-високи от плащаните последните три години, но последните три години са плащани цените от 2008 година, които не бяха променени и актуализирани нито със стотинка“, изтъкна още Данчева.

Тя прогнозира, че има опасност месеци наред нуждаещите се от инвалидни колички, протези, слухови апарати и други помощни средства да не могат да ги получат.

„Освен плащанията, другият тревожен проблем е логистиката.“

  • Предписването и одобряването на медицински изделия ще става по електронен път от 1 юли

За да подадат заявление досега хората с увреждания са имали възможност да отидат в някой от филиалите на Агенцията за социално подпомагане, която има над 250 териториални структури в страната. Сега НЗОК щМЕНЮе изисква да се посети някой от нейните 28 регионални звена или заявленията да се подават по електронен път, което според Даниела Данчева ще затрудни възрастните хора.

„Ще направи невъзможен въобще достъпа на хората.“

https://bnr.bg/horizont/post/101634505